Sarapan pagi adalah makanan pertama yang diambil selepas bangun pagi dan
sebelum memulakan aktiviti harian anda. Amalan bersarapan pagi di kalangan anak-anak perlu dipupuk sejak kecil lagi kerana ianya dapat menjana tenaga anak agar mereka kekal cergas dan cerdas sepanjang hari.
Kepentingan bersarapan kepada anak anda
Sarapan dapat :
1. Membekalkan tenaga untuk menjalani aktiviti harian
Meningkatkan semula paras glukosa dalam badan setelah tidak mengambil
sebarang makanan atau minuman selama lapan hingga dua belas jam
selepas tidur. Glukosa merupakan sumber utama dalam penghasilan tenaga
untuk memulakan hari anak anda.
2. Meningkatkan daya tumpuan dan mengelakkan perasaan mengantuk
Pengambilan sarapan pagi yang berkhasiat dapat mengelakkan anak anda
daripada mengantuk di dalam kelas dan dapat membantu dalam
meningkatkan memori, penumpuan dan kecerdasan di dalam kelas.
Oleh itu, pastikan anak anda mengambil sarapan sebagai permulaan aktiviti
hariannya.Sarapan berkhasiat untuk anak anda
Sarapan yang berkhasiat terdiri daripada kesemua sumber makanan yang
membekalkan karbohidrat, protein, susu dan produk tenusu serta lemak
berdasarkan Piramid Makanan Malaysia. Bersarapan pagi dengan kepelbagaian
sumber makanan membolehkan anak anda memperoleh nutrien yang diperlukan
unuk memberikan tenaga dan menjadikan badan anak anda sihat dan kuat.
Pemilihan makanan yang kaya dengan bijirin penuh, serat, protein dan rendah
kandungan gula pula membolehkan anak anda menumpukan perhatian di dalam
kelas.
Contoh sarapan yang mudah dan ringkas disediakan adalah seperti hidangan
biskut beserta susu dan pisang.
SIRI PROMOSI PEMAKANAN SIHAT DI SEKOLAH: KUASA SARAPAN !
Siri Promosi Pemakanan Sihat di Sekolah: Kuasa Sarapan!
2
Tips untuk mengalakkan anak anda bersarapan
1. Galakkan anak anda untuk bersarapan dengan menggalakkan mereka bersama
sama dalam menyediakan sarapan pagi seperti memotong atau mengisar buahbuahan dan sayur-sayuran.
2. Ceritakan secara ringkas tentang khasiat dan kebaikan buah-buahan dan sayursayuran bagi menarik minat mereka untuk mengetahui kepentingan makan buahbuahan dan sayur-sayuran.
3. Pelbagaikan makanan dan minuman semasa membuat hidangan sarapan pagi.
Sebagai contoh, minuman bersusu boleh dipelbagaikan dengan menambah
buah-buahan, membuat sandwic menggunakan telur, sardin, tuna atau sayursayuran dan disapu dengan mentega, madu dan jem buah-buahan.
Breakfast on the go
Sekiranya anda tidak sempat untuk menyediakan sarapan pada waktu pagi
keesokan harinya, anda boleh:
1. Sediakan bahan-bahan untuk sarapan sebelum tidur seperti menyediakan
bahan-bahan untuk bihun goreng supaya dapat mengurangkan masa
penyedian sarapan pagi pada pagi itu.
2. Sediakan sarapan yang mudah disedia dan dimakan seperti bijirin, oat, roti,
madu, mentega dan jem, telur rebus, dan buah-buahan dan bijirin sarapan.
Dengan ini, anda dapat memastikan anak anda bersarapan pagi setiap hari kerana
mereka tidak perlu menunggu lama untuk anda membuat sarapan.
Disediakan oleh:
Nur Syairah Che Noh
Pegawai Penyelidik
Bahagian Pemakanan, Kementerian Kesihatan Malaysia
url : http://nutrition.moh.gov.my/wp-content/uploads/2016/03/kuasa-sarapan.pdf
tq very much
ReplyDelete